Stop nielegalnym przewozom!

8 kwietnia br. spod Kancelarii Premiera rozpoczął się protest taksówkarzy. Prawie każdy kierowca trzymał nad głową kartkę z napisem: Stop nielegalnym przewozom! Dalej protestujący przeszli przed Ministerstwo Sprawiedliwości i Ambasadę USA, a następnie na pl. Trzech Krzyży przed Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, gdzie o spotkali się z przedstawicielami rządu.

Manifestacja taksówkarzy w Warszawie to reakcja na przyjęty przez rząd projekt nowelizacji ustawy o transporcie. Zgodnie z nią pośrednicy przewozów działający za pomocą aplikacji mobilnych będą mogli w Polsce działać legalnie, ale będą ograniczały ich dodatkowe przepisy. Chodzi przede wszystkim o aplikację Ubera i inne usługi możliwe do realizowania bez licencji taxi.
– Proponowana nowelizacja zmierza do legalizacji szarej strefy w przewozie osób – powiedział Rafał Piotr Jurek, przewodniczący NSZZ „Solidarność” Region Mazowsze Taksówkarzy Zawodowych.

Taksówkarze chcą również egzekucji obowiązującego prawa transportowego, karnego i skarbowego w transporcie zarobkowym przez odpowiednie służby oraz uchwalenia nowelizacji ustawy transportowej wspomagającej polskiego przedsiębiorcę taksówkarza.