Prezentacja kandydatów do PE

Głównym nieformalnym tematem majowego posiedzenia ZRM było spotkanie z Ewą Tomaszewską i Jackiem Saryusz-Wolskim kandydatami do Parlamentu Europejskiego z ramienia PiS.

Jacek Saryusz-Wolski od lat związany z „Solidnością” mówi, że właśnie w Związku „politycznie się narodził”. Był pierwszym polskim ministrem ds. europejskich oraz negocjatorem przystąpienia Polski do UE. Jest pomysłodawcą Alei „Solidarności” w Brukseli. Był pierwszym polskim wiceprzewodniczącym PE oraz szefem Komisji Spraw Zagranicznych.
– Projekt EU jest dobry, ale został zawłaszczony. Trzeba to naprawić. Będę walczył o polskie interesy, bronił Europy przed tymi, którzy chcą ją pozbawić tożsamości i oderwać od chrześcijańskich korzeni – zapowiedział Jacek Saryusz-Wolski.
Ewa Tomaszewska jest obecnie posłanką na Sejm RP, byłą posłanką do PE VI Kadencji. Od 1980 roku jest członkiem „Solidarności”. Była członkiem KK oraz członkiem Prezydium KK, gdzie zajmowała się polityką społeczną.
– Od lat zajmuje się problemami społecznymi. Moimi priorytetami m. in. są sprawy pracownicze, polityka prorodzinna, problemy edukacji. Jeżeli Państwo obdarzycie mnie zaufaniem, swoje zaangażowanie poświęcę także wspieraniu rozwoju dialogu społecznego – powiedziała Ewa Tomaszewska.
Zebrani mieli okazję zadać pytania kandydatom.
W dalszej części posiedzenia obecni wysłuchali informacji Krzysztofa Kacprzaka, przewodniczącego „Solidarności” w AIRBUS POLAND SA na temat sytuacji w Spółce (patrz KM 10/19). – Pracodawca nadal nie wykazuje żadnej woli porozumienia. Mimo dużej presji udało się nam przeprowadzić referendum strajkowe. Opowiedziało się za nim większość pracowników. 14 maja mamy „rozmowy ostatniej szansy”. Jeżeli nie dojdą one do skutku, to 28 maja rozpoczniemy strajk – powiedział Kacprzak. – Złożyliśmy do prokuratury doniesienie na pracodawcę z powodu utrudniania pracy związkowej. Niestety Prokuratura oddaliła go tłumacząc, że „stopień szkodliwości społecznej czynu jest znikomy” – poskarżył się przewodniczący „Solidarności” w AIRBUS.
Maria Stachowska z OM w Poczcie Polskiej poinformowała o sporze zbiorowym w firmie
i akcji protestacyjnej.
W części informacyjnej przedstawiciel Okręgowej Inspekcji Pracy powiedział, że rozpoczęły się nominacje do konkursu na najaktywniejszego Społecznego Inspektora Pracy, którego celem jest promowanie działalności Społecznych Inspektorów Pracy, którzy w ramach pełnionych zadań aktywnie wpływają na zapewnienie przez zakłady poprawy stanu bhp oraz ochrony uprawnień pracowniczych.
Grzegorz Iwanicki powiedział, że Prezydium Komisji Krajowej NSZZ „Solidarność” ogłosiło rozpoczęcie XII edycji konkursu „Pracodawca Przyjazny Pracownikom”. Wnioski zgłaszać można do 30 września br.
Sekretarz Regionu poinformował również o rocznicach przypadających w miesiącu czerwcu.
W czerwcu przypada 40. rocznica pierwszej pielgrzymki do Polski Ojca św. Jana Pawła II. Temu wydarzeniu będzie poświęcone tegorocznie Święto Dziękczynienia w Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie, które odbędzie się 2 czerwca br.
4 czerwca przypada 30. rocznica pierwszych częściowo wolnych wyborów w Polsce. Natomiast 30 czerwca odbędą się obchody 43. rocznicy Zrywu Czerwca’76 w Ursusie.