Bezterminowy strajk w AIRBUS POLAND S.A

NSZZ „Solidarność” w AIRBUS POLAND S.A. informuje, że 28 maja 2019 roku, o godz. 06.00 rozpocznie się bezterminowy strajk w związku z prowadzonym w firmie sporem zbiorowym. Natomiast 29 maja 2019 roku odbędzie się manifestacja związkowców wspierających żądania pracowników Spółki.

Komisja Zakładowa NSZZ  „Solidarność” w AIRBUS POLAND S.A. zwraca się z prośbą o wsparcie i czynny udział w organizowanej manifestacji wspierającej Pracowników Airbus Poland S.A., która odbędzie się 29 maja br. od godz.13.00 do godz.15.00 w Warszawie przed siedzibą firmy (Aleja Krakowska 110/114).

„Tylko w tak zdecydowany i widoczny sposób możemy wymusić na Zarządzie AIRBUS POLAND S.A. szybkie i korzystne dla Pracowników zakończenie sporu zbiorowego. Od dłuższego już  czasu toczymy nierówną walkę ze światowym potentatem na rynku lotniczym, szczycącym się swoim przejrzystymi zasadami etyki i ładu korporacyjnego, które nijak się mają w naszej spółce. W związku z tym, jednym z pozostałych nam rozwiązań jest zwrócenie uwagi na naszą sytuację poprzez działania niekorzystnie wpływające na wizerunek AIRBUS, który jest dla nich priorytetem” – apeliją związkowcy.

Organizacja Zakładowa NSZZ „Solidarność” w AIRBUS POLAND S.A. weszła w spór zbiorowy z pracodawcą 19 października ubr. Główny postulat pracowników, to żądanie wzrostu płac dla wszystkich pracowników w zależności od stażu pracy. Ponadto związkowcy domagają się wznowienia dialogu społecznego i ulepszenia polityki kadrowej. Kolejne istotne kwestie to działania utrudniające działalność związkową i dyskryminujące członków strony społecznej.

28 lutego br. na dziedzińcu zakładu AIRBUS POLAND S.A. mimo presji i zastraszania ze strony pracodawcy „Solidarność” przeprowadziła dwugodzinny strajk ostrzegawczy.

W dniu 28 marca br. w AIRBUS POLAND S.A. przeprowadzone zostało referendum strajkowe, w którym wzięło udział 411 pracowników, z czego 385 pracowników poparło zorganizowanie akcji strajkowej w firmie.

Ponieważ kolejny etap mediacji w ramach sporu zbiorowego nie przyniósł żadnych zmian i zakończył się podpisaniem protokołu rozbieżności, związkowcy postanowili w dniu 28 maja br. rozpocząć bezterminową akcję strajkową.

airbus_pikieta