Najnowsze informacje o strajku w AIRBUS Poland SA na stronie facebook

7.06.2019

Strajk trwa już 9 dni, teraz weekend i czas na odpoczynek.

5.06.2019

Pracownicy nadal protestują a pracodawca nie podejmuje nawet próby rozmów. Dla nas jest to jasny sygnał, że zarząd nie chce i nigdy nie chciał podpisać z nami żadnego porozumienia. Prezes pokazuje w wyraźny sposób, że ta firma z 90 – letnią tradycją lotniczą jest dla niego niczym istotnym w jego karierze zawodowej. Jego słowa wypowiadane podczas ubiegłorocznych uroczystości jubileuszowych są puste i nic nie warte.
LUDZIE HONORU? LUDZIE HUMORU!

4.06.2019

Dziś o godzinie 6:00 Pracownicy Airbus Poland przystąpili do szóstego dnia strajku. Ciągle zdeterminowani i silni, mimo stałych zastraszających nas komunikatów ze strony pracodawcy. Pracodawca sam bezpodstawnie nazywa strajk nielegalnym oraz zgłasza niszczenie samochodów na parkingu. Zarząd robi wszystko w kierunku zniechęcenia załogi do dalszego strajku, zamiast skupić się na dojściu do porozumienia.

3.06.2019

w Airbus Poland S.A. rozpoczął się piąty dzień strajku. Strajkujący pracownicy oflagowali bramę wjazdową do firmy i zgromadzili się przy szlabanie wjazdowym na przejściu dla pieszych. Cały zarząd musiał wejść pieszo na teren zakładu. Na miejsce została wezwana policja i grupa interwencyjna, pod pretekstem utrudniania działalności zakładu i blokowania dostępu. Komitet strajkowy zapewnił, że nie utrudnia funkcjonowania firmy i wszystkie transporty oraz osoby z zewnątrz mogą normalnie docierać na teren zakładu. Prezes firmy groził zgromadzonym wyciągnięciem konsekwencji dyscyplinarnych.

2.06.2019

W poniedziałek zaczynamy kolejny, już piąty dzień strajku. Pracownicy pokazali, że chcą rozmawiać i w czwartek zgłosili to w oficjalnym piśmie do zarządu. Pracodawca wyznaczył spotkanie w piątek w godzinach 12:00 – 12:30. Prezes nie pojawił się na spotkaniu a jego reprezentacja nie miała przygotowanej żadnej nowej propozycji. Komitet strajkowy złożył dwie propozycje, ale nie chciano nawet o nich rozmawiać. W trakcie spotkania strajkujący PRACOWNICY sami podjęli decyzję o kontynuacji strajku i zaostrzenia formy strajku od poniedziałku. Pracodawca nadal próbuje za całą sytuację zrzucić odpowiedzialność na NSZZ „Solidarność” i określa strajk mianem prywatnej wojny związkowców z zarządem. Stwierdza, że przedstawiciele „Solidarności” chcą się wybić na tym proteście. Dlatego też, w piątek strajkujący pracownicy sami jasno określili czego chcą. Podkreślamy, że to Pracodawca przyszedł na spotkanie bez żadnej konkretnej propozycji i nie próbował nawet znaleźć żadnego rozwiązania.

***

Po nieudanych negocjacjach z Zarządem Spółki, w ramach sporu zbiorowego załoga Airbus Poland SA 28 maja br. rozpoczęła strajk bezterminowy.  Pracownicy domagają się spełnienia postulatu podwyżki płac, poprawy warunków płacowych, a także poszanowania praw związkowych i pracowniczych. Organizatorem akcji jest Komisja Zakładowa NSZZ Solidarność. Dotychczas do protestu przystąpiło około 220 pracowników.

29 maja br. prz

ed siedzibą firmy została zorganizowana manifestacja  wspierająca Pracowników Airbus Poland S.A. . Wzięli w niej udział pracownicy innych zakładów z całej Polski.

– Pracodawca już na samym początku, bez rozmów z komitetem strajkującym starał się zmusić pracowników do wyjścia z pomieszczeń socjalnych przed budynki firmy, bez zapewnienia im choćby toalety. Byliśmy zaskoczeni takim podejściem zarządu firmy Airbus w Polsce, ponieważ spółka szczyci się swoimi złotymi zasadami etyki i zgodności. W naszej firmie potrzebny jest normalny, otwarty dialog ze stroną społeczną. Do tej pory mieliśmy sporo problemów z prowadzeniem działalności związkowej, to także zgłaszaliśmy do prokuratury. Sytuacja jest poważna. Jedyne, co nam zostało, to wyrazić swoje niezadowolenie poprzez akcję strajkową. Musimy zwrócić na siebie uwagę, uderzając w wizerunek firmy tak dużej jak Airbus, która szczyci się swoimi zasadami etycznymi, pokazując je na zewnątrz, a w rzeczywistości nie wygląda to dobrze – powiedział Rafał Chojecki, wiceprzewodniczący Solidarności w Airbus Poland S.A.

Dziś idzie czwarty dzień strajku. Związkowcy informują, że jutro w godzinach 12:00 – 12:30.są zaplanowane rozmowy z Zarządem Spółki.

– Pracodawca określił, że to spotkanie ma na celu podpisanie porozumienia. Mamy podpisać porozumienie w 30 minut? Szczerze, nie mamy nic przeciwko/ Brzmi to co najmniej dziwnie, jak sen, lub dobry żart. Dlatego też, na wszelki wypadek jutro od samego rana wspierajcie nas mocno. Chcemy was słyszeć głośno przez 30 minut tych negocjacji. Jutrzejszy dzień jest ważny, dlatego zorganizujmy się jeszcze lepiej i wykażmy się ogromną determinacją. Dziękujemy WAM, że jesteście z nami! – piszą pracownicy na swoim facebooku.

Strajkujący pracownicy AIRBUS Poland SA uruchomili fanpage na facebook gdzie można znaleźć aktualne wiadomości na temat przebiegu strajku.

poniżej podajemy link do strony: NSZZ Solidarność w Airbus Poland S.A.