Bunt przeciwko kłamstwu i manipulacji komunistycznej

„To właśnie w Ursusie zrodził się otwarty bunt przeciwko kłamstwu i manipulacji komunistycznej władzy, który eksplodował w 1980 roku, gdy powstała Solidarność” – przypomniał premier Mateusz Morawiecki, w liście skierowanym do uczestników obchodów wydarzeń, które rozegrały się w 1976 r. w Ursusie.

Uroczyste obchody 43. rocznicy Wydarzeń Czerwca’76 w Ursusie rozpoczęły się 30 czerwca br. Mszą świętą w kościele pod wezwaniem świętego Józefa Oblubieńca Najświętszej Marii Panny w Ursusie. Podczas mszy ksiądz prałat Zbigniew Sajnóg powiedział, że protestujący wykazali się niezwykłą odwagą. Mówił też, że należy im się za to najwyższy szacunek i chwała.

Po nabożeństwie uczestnicy uroczystości oraz poczty sztandarowe przemaszerowały przed Pomnik Robotników Czerwca 1976 roku. Tam złożono wieńce i zostały wygłoszone okolicznościowe przemowy.

Wśród honorowych gości byli  m.in.: Marszałek Sejmu RP Małgorzata Kidawa-Błońska, Minister w Kancelarii Prezydenta RP Andrzej Dera, Minister w Kancelarii Premiera Rady Ministrów Marek Suski, Szef Gabinetu MON Łukasz Kudlicki, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie RPiPS Kazimierz Kuberski,. Poseł na Sejm RP Antoni Macierewicz, Burmistrz Ursusa Bogdan Olsiński, Zastępca Przewodniczącego KK NSZZ „Solidarność” Bogdan Kubiak, Przewodniczący Regionu Ziemi Radomskiej Zdzisław Maszkiewicz, Zastępca Przewodniczącego Regionu Płockiego Stefan Boczek,  Przewodniczący ZRM Andrzej Kropiwnicki.

– 43 lata temu robotnicy Ursusa wystąpili w obronie wiary i swojej godności. Cała załoga wyszła przed budynek zakładu i ogłosiła, że żąda wolnej Polski. Robotnicy zrobili żywą tarczę na torach i zablokowali ruch pociągów. Dali tym samym wyraz tego, że chcą walczyć o swój byt – przypominał podczas uroczystości Andrzej Kierzkowski, przewodniczący Organizacji Terenowej Nr 1 Ursus NSZZ „Solidarność”.

Z kolei pismo od prezydenta Andrzeja Dudy odczytał minister Andrzej Dera.

„43 lata temu Polacy upomnieli się o godność. Bezpośrednią przyczyną strajku były zapowiedzi podwyżek cen. Robotnicy Ursusa, Płocka i Radomia walczyli o solidarną Polskę. Po tym nastąpiła pacyfikacja, represje, aresztowania i bezpodstawne zwolnienia z pracy. Były to krzywdy, o których trudno zapomnieć. Ale z tej odwagi i poświęcenia narodziła się wolna Polska. Zwycięstwo Solidarności miało korzenie właśnie w 1976 roku” – podkreślał Andrzej Duda. Prezydent zaznaczył, że „nie byłoby wolnej Polski, gdyby nie bohaterowie Czerwca ‘76”. Wskazał, że „robotnicy Ursusa, Radomia, Płocka i innych miast walczyli o swoje prawa i o wolną, suwerenną, solidarną Polskę”. „Odwaga i determinacja tysięcy osób, które podjęły strajk i wzięły udział w protestach, spotkały się z brutalną odpowiedzią komunistycznych władz. Pacyfikacje, represje, aresztowania, bezprawne zwolnienia z pracy i pozbawienie możliwości zatrudnienia to krzywdy, o których trudno zapomnieć. To również tragedia wielu polskich rodzin, które z dnia na dzień zostały bez środków do życia, i dramaty ludzi, których usiłowano pozbawić dobrego imienia” – podkreślił w liście Andrzej Duda.

„Musimy także pamiętać o dziedzictwie i przesłaniu Czerwca 1976 roku. Tym przesłaniem jest postulat wolnej i sprawiedliwej Polski, w której każdy może korzystać z owoców swojej pracy, w której nikt nie czuje się wykluczony, w której każdy ma prawo realizować swoje marzenia i aspiracje, w równym stopniu korzystając z ochrony i pomocy państwa. Mamy ku temu wielką dziejową szansę” – napisał Andrzej Duda.

Przypomniał, że w sto lat po odzyskaniu niepodległości i trzydzieści lat od upadku komunizmu „jesteśmy dzisiaj jednym z liderów wzrostu gospodarczego w Unii Europejskiej i ważnym członkiem NATO, największego w historii sojuszu obronnego, którego celem jest ochrona wolności i suwerenności państw członkowskich”.

„Tę szansę musimy wykorzystać, aby dla obecnych i przyszłych pokoleń zbudować Polskę bezpieczną i sprawiedliwą, Polskę, która będzie naszym wspólnym domem. Taki był sens Czerwca ‘76 i takie jest też przesłanie jego bohaterów, którym składamy dziś hołd i którym wyrażamy naszą wdzięczność” – zakończył prezydent.
List do zgromadzonych skierował także Mateusz Morawiecki, a w jego imieniu pismo odczytał poseł PiS Marek Suski.

„To właśnie w Ursusie zrodził się otwarty bunt przeciwko kłamstwu i manipulacji komunistycznej władzy, który eksplodował w 1980 roku, gdy powstała Solidarność. Wydarzenia Czerwca’76 okazały się być przełomem, a strajk, którego kulminacją była blokada torów, był przełamaniem strachu. W 1976 roku powstał Komitet Obrony Robotników. Lawiny społecznego oporu nie dało się już zatrzymać. Dzięki temu dziś możemy powiedzieć, że nasza wolność ma się lepiej niż kiedykolwiek. Pragnienie wolności i solidarności zwyciężyło, a niebywały wkład w to wnieśli robotnicy z Ursusa” – napisał premier Morawiecki.

List od Piotra Dudy, przewodniczącego KK NSZZ „Solidarność”, odczytał wiceprzewodniczący Bogdan Kubiak.

„Trudno sobie wyobrazić powstanie „Solidarności”, gdyby nie bohaterska postawa pracowników Ursusa. Świętując 43. rocznicę tamtych wydarzeń, pamiętajmy też o innym czerwcu, tym z 1979 roku, gdy pierwszą pielgrzymkę do Polski odbył Jan Paweł II. To on obudził w nas solidarność. Szczęść Boże bohaterom, Szczęść Boże całej Solidarności” – napisał w liście Piotr Duda.
Podczas uroczystości głos zabrał także między innymi poseł Antoni Macierewicz. Polityk podkreślał, że uczestnicy strajku z 1976 r. uratowali naród od nędzy.

– To Wy, robotnicy Ursusa, robotnicy całej Polski, uratowaliście wówczas naród Polski od nędzy, zepchnięcia na margines bytu narodowego. To Wy otworzyliście drogę do odzyskania niepodległości. Byliście za to katowani, torturowani w sposób niebywały – taki, którego do dnia dzisiejszego jeszcze nie pokazano w książkach i filmach, które aby ukazać wasze bohaterstwo niestety ciągle jeszcze nie powstały – wskazał.

Honorowy Patronat nad uroczystością objął Mateusz Morawiecki – Prezes Rady Ministrów.

Patronat medialny objęły: Tygodnik Solidarność, TVP Info, TVP3.
Wsparcie finansowe przy organizacji obchodów zapewniły firmy: Golub CetHoese i Grupa Inwest.
Organizatorami obchodów były: Organizacja Terenowa Nr 1 Ursus NSZZ „Solidarność” oraz Region Mazowsze NSZZ „Solidarność”.
***

Rankiem 25 czerwca 1976 r. robotnicy Ursusa wystąpili przeciw gwałtownym podwyżkom cen żywności, jakie chciał wprowadzić rząd PRL. W zakładach Ursus zastrajkowało 90 procent załogi. Dyrekcja żądała powrotu do pracy. Robotnicy wyszli na pobliskie, stanowiące istotną arterię, tory kolejowe by informować mieszkańców reszty kraju o strajku. By zablokować przejazd w końcu rozkręcili tory i wykoleili lokomotywę. Interwencja milicji nastąpiła 25 czerwca o godzinie 21.30. Po bezpośrednim starciu, rozpoczęła się obława na demonstrantów. Zatrzymanych przewożono do komend MO i aresztów, gdzie w ramach tzw. „ścieżek zdrowia” brutalnie bito. Zatrzymywani w Ursusie stawali przed kolegiami i sądami. W Ursusie w dwóch procesach skazano siedem osób na kary od 5 do 3 lat więzienia. Wielu ludzi zwolniono z pracy.