Trwa akcja związkowa pod siedzibą spółki Castorama w Warszawie

W związku z bezprawnym zwolnieniem 9 członków Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” za wpisy na portalach społecznościowych informujące o łamaniu przepisów BHP i warunków pracy w sklepach, 25 listopada br. przed sklepami Castorama w całym kraju odbyły się akcje ulotkowe, które miały na celu poinformowanie klientów sieci, o tym, że korporacja łamie elementarne prawa pracownicze. Ok. 1000 związkowców zgromadziło się w tym samym czasie przed siedzibą spółki w Warszawie. Delegacja związkowa złożyła zarządowi Castoramy petycję, w której żąda natychmiastowego i bezwarunkowego przywrócenia do pracy, na dotychczasowe stanowiska i na dotychczasowych warunkach, wszystkich bezprawnie zwolnionych oraz wyciągnięcia konsekwencji dyscyplinarnych wobec osób, które dopuściły się antyzwiązkowych działań. „Zwolnienie, pozostających pod szczególną ochroną członków Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” w Castorama Polska Sp. z o. o., jest rażącym złamaniem krajowego i międzynarodowego prawa, w tym Konstytucji RP” – czytamy w petycji.

Przedstawiliśmy nasze argumenty, powiedzieliśmy jakie są nasze oczekiwania, nasze warunki. Oni przedstawiali swoje, w tej chwili poprosili o czas, żeby mogli między sobą się porozumieć. Myśmy powiedzieli, że nie wchodzi w grę jakiekolwiek wznowienie dialogu jeśli nie zostaną przywróceni do pracy koledzy, którzy zostali zwolnieni – powiedział Tadeusz Majchrowicz zastępca Przewodniczącego KK, po wyjściu ze spotkania z zarządem spółki. – Z naszej strony to warunek numer 1 – wtedy możemy usiąść i zastanawiać się co ewentualnie, jeżeli złego zrobił związek, czy nie zrobił, ale warunek jest taki, że pracownicy muszą być przywróceni do pracy – dodał Majchrowicz.

To bulwersujące, że angielska firma postąpiła w ten sposób w stosunku do działaczy związkowych w naszym kraju. Zamiast dialogu nastąpiło rozwiązanie w trybie art. 52. Jest to naprawdę nie do przyjęcia. „Solidarność” nie zostawi tych działaczy, gdyż oni starali się o poprawę warunków pracy w tej firmie. Będziemy protestować do skutku. Żądamy natychmiastowego przywrócenia zwolnionych działaczy związkowych do pracy – powiedział Alfred Bujara przewodniczący Rady Krajowej Sekcji Pracowników Handlu.