Prezydent skieruje do TK przepisy „tarczy antykryzysowej” dotyczące RDS

Prezydent Andrzej Duda skieruje do Trybunału Konstytucyjnego w trybie kontroli następczej zapisy „tarczy antykryzysowej” dotyczące funkcjonowania Rady Dialogu Społecznego – poinformował rzecznik prezydenta Błażej Spychalski.

W specustawie, która jest jednym z elementów pakietu antykryzysowego, znalazły się przepisy umożliwiające premierowi dokonywanie zmian w Radzie Dialogu Społecznego w okresie stanu zagrożenia epidemicznego lub stanu epidemii. Odwołanie przedstawicieli strony pracowników, strony pracodawców i strony rządowej, ma się odbywać na wniosek tych organizacji lub bez wniosków. Jednym z powodów odwołania członka Rady Dialogu Społecznego może być fakt współpracy z PRL-owskimi służbami specjalnymi, innym „sprzeniewierzenie się działaniom Rady” i doprowadzenie do „braku możliwości prowadzenia przejrzystego, merytorycznego i regularnego dialogu”.

Zapisy te krytykuje m.in „Solidarność”. Przewodniczący Związku Piotr Duda ocenił, że zmiany dające premierowi prawo odwoływania członków Rady, „to rażące naruszenie autonomii partnerów społecznych”, ponadto są one „nieuprawnioną ingerencją w uprawnienia zarezerwowane wyłącznie dla prezydenta RP”. Zażądał wycofania tych zmian, a także ingerencji prezydenta Andrzeja Dudy.

Piotr Duda: Pan Prezydent podjął jedyną słuszną decyzję w tej kuriozalnej sytuacji