Wystawa 40 lat „Solidarności” w Hucie Warszawa

6 maja br. przed bramą główną Huty ArcelorMittal Warszawa odbyło się uroczyste otwarcie wystawy przestawiającej 40 lat działalności NSZZ „Solidarność” w Hucie Warszawa.

Na kilku tablicach zainstalowanych na ogrodzeniu zamieszczono zdjęcia z opisami dokumentujące wydarzenia związane z historią „Solidarności” Huty Warszawa. Pokazują one ważną rolę, jaką odegrała załoga Huty Warszawa w historycznych wydarzeniach 1980 roku oraz w demokratycznych przemianach następnych lat do czasów współczesnych.

Odsłonięcia wystawy w obecności przedstawicieli Komisji Międzyzakładowej NSZZ „Solidarność” oraz Zarządu Huty dokonali: były Przewodniczący KM NSZZ „S” AMW Lesław Korzeniewicz oraz Prezes Zarządu Huty AMW Marek Kempa.

Huta Warszawa była pierwszym stołecznym zakładem pracy, który przyłączył się do strajku w Stoczni Gdańskiej. Strajk ogłoszono wieczorem 28 sierpnia 1980 roku. Protest poparła zdecydowana większość robotników. Msze święte dla strajkujących i ich rodzin odprawiło kilku księży, a wśród nich wysłannik kardynała Wyszyńskiego – ks. Jerzy Popiełuszko, który został potem kapelanem zakładu.

Dyrekcja huty nie miała wyjścia i musiała przystać na postulaty hutników. Podpisane nocą z 31 sierpnia na 1 września porozumienie powołało komitet założycielski niezależnych związków zawodowych.