Wystawa „TU rodziła się Solidarność”

Szanowni Państwo,

z okazji 40. rocznicy powstania NSZZ „Solidarność” IPN przygotował wystawę plenerową, która 1 lipca 2020 r. zostanie otwarta w kilkunastu miejscowościach, m.in. w Warszawie Ursus, a przez wakacyjne miesiące odwiedzi w sumie 53 miejsca w kraju.

Ekspozycja zatytułowana „TU rodziła się Solidarność” obejmuje najważniejsze wydarzenia, które latem 1980 r. rozgrywały się w całym kraju. Fragment opowiadający o Mazowszu, o rodzącym się tu wielkim ruchu społecznym, przygotował Oddział IPN w Warszawie. Przypominamy instytucje i zakłady pracy, w których w od lipca do września 1980 r. powstawała „Solidarność”.

Na terenie województwa mazowieckiego pierwsza prezentacja ekspozycji odbędzie 1 lipca 2020 r. o godz. 12.00 w Warszawie Ursus, na placu przed kościołem św. Józefa Oblubieńca NMP przy ul. Generała Kazimierza Sosnkowskiego 34. Wystawę otworzy dyrektor Oddziału IPN w Warszawie prof. Jerzy Eisler. Ekspozycja pozostanie tu do 20 lipca 2020 r.

Miesiące wakacyjne będą następnie świadkami kolejnych odsłon tej unikatowej wystawy. Składają się z części ogólnopolskiej, części regionalnych oraz lokalnych, ukazujących powstawanie „Solidarności” w niemal każdym zakątku naszego kraju. Teksty na panelach wystawowych są prezentowane w języku polskim i angielskim.

Kolejne miejsca prezentacji wystaw stworzą w całej Polsce „Biało-czerwony szlak: Tu rodziła się Solidarność”. Trasy wszystkich wystaw regionalnych zbiegną się 28 sierpnia na wernisażu w Warszawie. W tym wielkim zwycięstwie, jaką była, jaką jest polska „Solidarność”, mają udział miliony najczęściej anonimowych osób. Tą wystawą chcemy złożyć im hołd.

W sierpniu 1980 r. na skraju komunistycznego imperium sowieckiego narodził się wielki, pokojowy ruch, do którego przystąpił niemal co trzeci Polak! „Solidarność” to 10 milionów formalnych członków – był to największy związek zawodowy na świecie.

Serdecznie zapraszamy na otwarcie wystaw w naszym regionie!

1 lipca 2020 r. Warszawa Ursus: Plac przed kościołem św. Józefa Oblubieńca NMP przy ul. Generała Kazimierza Sosnkowskiego 34, godz. 12:00

21 lipca 2020 r. Warszawa: Hala Główna Dworca Centralnego, godz. 12.00

14 sierpnia 2020 r. Pułtusk: Dom Polonii, godz. 12.00

FINAŁ OGÓLNOPOLSKI

28 sierpnia 2020 r. Warszawa: Plac Marszałka Józefa Piłsudskiego

Więcej informacji w linku poniżej.

Serdecznie pozdrawiam i proszę o pomoc w nagłośnieniu wydarzenia,

Iwona Spałek

…………………………………………………………