Pamięci tych, którzy zaprotestowali przeciw niegodziwości

25 czerwca br. związkowcy uczcili pamięć pracowników Fabryki Ursus, którzy 44 lata temu zaprotestowali przeciwko poniżaniu i złym warunkom życia.

Uroczystość odbyła się pod Pomnikiem Robotników Czerwca 1976 roku w Ursusie. Tam w asyście pocztów sztandarowych organizacji mazowieckiej „Solidarności” złożono wieńce i zostały wygłoszone okolicznościowe przemowy.
– 44 lata temu robotnicy Ursusa wystąpili w obronie wiary i swojej godności. Cała załoga wyszła przed budynek zakładu i ogłosiła, że żąda wolnej Polski. Robotnicy zrobili żywą tarczę na torach i zablokowali ruch pociągów. Dali tym samym wyraz tego, że chcą walczyć
o swój byt – przypominał podczas uroczystości Andrzej Kierzkowski, przewodniczący Organizacji Terenowej Nr 1 Ursus NSZZ „Solidarność”.
Później w kościele pod wezwaniem świętego Józefa Oblubieńca Najświętszej Marii Panny w Ursusie odbyła się okolicznościowa Mszą świętą.
Organizatorami obchodów były: Organizacja Terenowa Nr 1 Ursus NSZZ „Solidarność” oraz Region Mazowsze NSZZ „Solidarność”.
Uroczystości Czerwca’76 odbyły się również w Radomiu i Płocku. Gościem honorowym obchodów w Radomiu był Prezydent RP Andrzej Duda.
W swoim przemówieniu Prezydent podkreślił, że „nie byłoby tej dzisiejszej wolności, nie byłoby tej naszej pełnej suwerenności i niepodległości Rzeczypospolitej, nie byłoby tego, że sami możemy od 30 lat decydować o sobie w wolnych demokratycznych wyborach, gdyby nie tamta nieprzejednana postawa robotników Radomia, Ursusa i Płocka”.
– Dziękuję za to – dodał Andrzej Duda.

Koleżanki i Koledzy
dziękujemy za tak liczną obecność na uroczystości 44. rocznicy Czerwca 76 w Ursusie, pomimo pandemii koronawirusa.
Już dziś zapraszamy na przyszłoroczne obchody 45. rocznicy wydarzeń Czerwca 76.
Andrzej Kropiwnicki Przewodniczący ZRM NSZZ „Solidarność”
Andrzej Kieszkowski Przewodniczący Organizacji Terenowej Nr 1 Ursus NSZZ „Solidarność”