Podziękowania za korzenie wolności – obchody 40-lecia „Solidarności” w Łomży

Na szczęście przychodzą do nas znów ludzie młodzi – powiedział Waldemar Dubiński.
Oddział NSZZ „Solidarność” w Łomży powstał na fali społecznego protestu z lata 1980 roku, którego symbolem stały się strajki w Gdańsku, Szczecinie i Jastrzębiu. Od początku należał do Regionu Mazowsze, a pierwszym przewodniczącym został Marian Chojnowski. Po mszy w Katedrze związkowcy wzięli udział w mniej oficjalnej części rocznicowego świętowania. Wicemarszałek Marek Olbryś przekazał tam na ręce Henryka Piekarskiego grawertom z podziękowaniami za wkład łomżyńskiej „S” w „budowę wolnej i demokratycznej Polski” podpisany przez marszałka Artura Kosickiego i pozostałych członków zarządu województwa.
– Moja kochana Solidarności! Nikt nam tej wolności na całe życie nie daje, stale musimy pilnować, aby człowiek pracy godnie wynagradzany i dobrze chroniony przez prawo – Marek Olbryś.
Henryk Piekarski przy pomocy Alicji Drożyner wręczył kilkudziesięciu osobom specjalne podziękowania i okolicznościowe znaczki. Otrzymali je m. in. Marek Olbryś, Sławomir Zgrzywa, ksiądz Janusz Kubrak, Bernadeta Domitr.