Wręczenie honorowych odznak

Dnia 16.09.2020 r. w Regionalnej Sekcji nr. 1 Emerytów i Rencistów o godz. 11:00 odbyło się wręczenie honorowych odznak „Semper Fidelis” Krajowego Sekretariatu Emerytów i Rencistów NSZZ „Solidarność”. Odznaczeni zostali Kazimierz Merski oraz Jan Makowski. Odznaczenia wręczali Przewodniczący Zarządu NSZZ „Solidarność” Andrzej Kropiwnicki,  poseł Ewa Tomaszewska, a także Sekretarz Zarządu Regionu Mazowsze NSZZ „Solidarność” Grzegorz Iwanicki. Uroczystość swoją obecnością zaszczycił legendarny współzałożyciel Wolnych Związków Zawodowych na wybrzeżu – Kazimierz Wyszkowski, którego jeden z odznaczonych ukrywał w swoim mieszkaniu w Warszawie w czasie Stanu Wojennego.

Kazimierz Merski aktywny członek NSZ „Solidarność”od października 1980 r. W okresie PRL zaangażowany w upowszechnianie unikalnych materiałów i zdjęć o Zbrodni Katyńskiej.
W Stanie Wojennym zorganizował grupę wsparcia dla pracowników Instytutu Członków Solidarności internowanych i zwolnionych z pracy. Brał udział w akcjach ulotkowych m.in. własnoręcznie pisane ulotki rozrzucał w okolicy szkoły pożarniczej. Kolportował prasę podziemną.

Jan Mariusz Makowski do NSZ „Solidarność” przystąpił w 1980 r. w biurze projektów, gdzie został wybrany do Zarządu Komisji. W okresie Stanu Wojennego udzielał przez 4 miesiące schronienia w swoim mieszkaniu Krzysztofowi Wyszkowskiemu, który uciekł z obozu internowania. Użyczał również mieszkania przez rok działaczowi opozycji antykomunistycznej Czesławowi Bieleckiemu do działalności publicystycznej.