„Mierz wysoko – ściana kultury”. Projekt artystyczny na 40-lecie NSZZ Solidarność

– Taki sposób pokazywania fenomenu Solidarności jest najbardziej przystępny dla odbiorców, ponieważ mural można oglądać 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu – mówił Rafał Wiśniewski, dyrektor NCK, podczas odsłonięcia muralu z okazji 40-lecia Solidarności, który powstał na ścianie budynku przy ul. Siennej 45 w Warszawie
M. Żegliński

„Mierz wysoko – ściana kultury” – pod tym hasłem „Good Looking Studio”, agencja wykonująca murale w przestrzeni miejskiej, we współpracy z Narodowym Centrum Kultury, stworzyła mural z okazji 40-lecia powstania Solidarności oraz współpracy solidarnościowej z Czechosłowacją. W tym celu młodzi graficy i ilustratorzy z Polski i Czech wspólnie zaprojektowali murale, które powstały w przestrzeni miejskiej Warszawy i Pragi. Uroczyste przecięcie wstęg odbyło się w tych dwóch miastach 9 października br.

– Taki sposób pokazywania fenomenu Solidarności jest najbardziej przystępny dla  odbiorców, ponieważ mural można oglądać 24 godziny na dobę przez 7 dni w tygodniu. Zapraszam także do oglądania innych murali, które z okazji 40-lecia NSZZ Solidarność NCK przygotowało w kilku miastach Polski – mówił podczas odsłonięcia Rafał Wiśniewski, dyrektor NCK.

Ideą projektu było powstanie symbolicznego, międzynarodowego dzieła ponad podziałami. Dlatego, do współpracy przy jego tworzeniu zaproszono ośmiu artystów z Polski i Czech. Na bazie wizyt studyjnych i płynących z nich indywidualnych interpretacji historii Solidarności powstał kolaż. W gronie twórców, którzy przyjęli zaproszenie Narodowego Centrum Kultury, znaleźli się: Karol Banach, Kinga Offert, Olga Fedirko, Kasia Majewska, Aliona Baranova, Martina Fischmeister, Marek Kulhavy i Barbora Idesov.

Partnerami i współpracownikami wspierającymi cały projekt są: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Instytut Polski w Pradze, Stowarzyszenie Traffic Design, Svět knihy Praha, Dzielnica Praha 7 i Dzielnica Śródmieście m.st. Warszawy.

ANKIETA