Deklaracja prezydentów Polski i Ukrainy: „Należy zapewnić możliwość poszukiwań i ekshumacji ofiar XX w.”

Zbrodnie przeciw ludzkości, w tym popełnione na gruncie nienawiści, nie mogą być usprawiedliwione – oświadczyli w deklaracji prezydenci Polski i Ukrainy. Andrzej Duda i Wołodymyr Zełenski podkreślili, że należy zapewnić możliwość poszukiwań i ekshumacji ofiar konfliktów i politycznych represji XX w.

Prezydenci we wspólnej deklaracji podpisanej w poniedziałek w Kijowie odnieśli się do kwestii historycznych. Potępili „zbrodnie przeciwko ludzkości, w tym również te popełnione na gruncie nienawiści”. Wyrazili przekonanie, że „nie mogą one być w żaden sposób usprawiedliwione”.

„Uznajemy za ważną potrzebę uczczenia pamięci niewinnych ofiar konfliktów i politycznych represji XX wieku. Podkreślamy potrzebę zapewnienia możliwości poszukiwań i ekshumacji tych ofiar, celem zadośćuczynienia ich pamięci oraz żyjącym jeszcze ich krewnym, a także potomkom, w duchu poszanowania prawdy historycznej” – czytamy w dokumencie podpisanym przez obu prezydentów.

Prezydenci Polski i Ukrainy potępili „akty wandalizmu dokonywane wobec polskich zabytków kultury i miejsc pamięci na Ukrainie, jak i wobec ukraińskich zabytków kultury i miejsc pamięci w Polsce”. Zaapelowali też „do właściwych władz o należytą opiekę nad nimi”.

Sprawa prowadzenia przez polski IPN poszukiwań na terenie Ukrainy szczątków ofiar z okresu II wojny światowej była omawiana podczas oficjalnej wizyty prezydenta Wołodymyra Zełenskiego w Polsce i jego rozmów z prezydentem Andrzejem Dudą pod koniec sierpnia 2019 r. Zełenski mówił wtedy w Warszawie, że gotów jest odblokować prace poszukiwawcze na Ukrainie i wyraził nadzieję, iż strona polska uporządkuje ukraińskie miejsca pamięci w naszym kraju. Zełenski zaproponował też prezydentowi Andrzejowi Dudzie zbudowanie na granicy Ukrainy i Polski „wspólnego memoriału pojednania”.