Zmarł Lech Nowakowski

Z żalem  i smutkiem zawiadamiamy, że 18 listopada 2020 odszedł od nas Lech Nowakowski, wieloletni pracownik Przemysłowego Instytutu Automatyki i Pomiarów .

Kolegę Lecha zapamiętamy przede wszystkim jako znakomitego inżyniera, specjalistę, skoncentrowanego na praktycznym rozwiązywaniu problemów elektroniki, pomiarów i automatyki wykorzystujących zaawansowane układy sterowania w aplikacjach przemysłowych.

Wiele opracowanych, zaprojektowanych, wykonanych, oprogramowanych i uruchomionych przez niego  układów zasilająco-pomiarowo-sterujących pracuje i jeszcze przez wiele lat pracować będzie w obiektach przemysłowych w różnych regionach naszego kraju.

Oprócz angażowania się w działania zawodowo-inżynierskie

Lech Nowakowski znajdował czas na działalność charytatywną i społeczną, pomagając innym i aktywnie działając w strukturach NSZZ „Solidarność” od 1980roku.

Był wieloletnim Przewodniczącym Organizacji Zakładowej nr 232 NSZZ „Solidarność” w PIAP.
Do ostatnich dni z oddaniem pełnił tę funkcję.

Jako Przewodniczący, jako inżynier, ale przede wszystkim jako człowiek nie bał się podejmowania ryzyka i nie bał się prowadzenia z innymi uczciwego dialogu. Zarówno w kontaktach o charakterze zawodowym jak i w kontaktach koleżeńskich potrafił odważnie, szczerze i bez ogródek mówić to co myśli. Był człowiekiem, dla którego w życiu liczyły się zasady i wartości moralne i dlatego też zyskiwał szacunek jako inżynier i jako Kolega.

Na zawsze pozostanie  w naszej pamięci i w naszych sercach.

Uroczystości żałobne odprawione zostaną w piątek  27 listopada 2020 w o godzinie 12:00 w kościele św. Karola Boromeusza na Starych Powązkach, po czym nastąpi odprowadzenie na cmentarz miejscowy