Uścisk koronawirusa: Szkoły uchylają drzwi, hotele i restauracje nadal puste

Rząd zdecydował o przedłużeniu obowiązujących ograniczeń i restrykcji o kolejne dwa tygodnie. Jedynie, jak informowaliśmy wczoraj, od poniedziałku 18 stycznia br. do szkół wrócą uczniowie klas I-III.
Po 18 stycznia do 31 stycznia utrzymane zostaną wszystkie z dodatkowych obostrzeń oprócz uruchomienia nauczania stacjonarnego w klasach I-III w szkołach podstawowych
Ostatnie odmrożone mają zostać branże gastronomiczna i hotelarska. Według niektórych doniesień mogą one zostać otwarte dopiero pod koniec marca br.

– Szkody związane z nieprzebywaniem dzieci klas I-III w normalnej grupie rówieśniczej, w normalnym, tradycyjnym trybie edukacyjnym, to jest koszt, który nie równoważyłby w tej chwili tego ryzyka, którego nie oceniamy zbyt wysoko. To, że mamy do czynienia ze stabilizacją, to pamiętajmy, że to jest stabilizacja na wysokim poziomie 10 tys. zachorowań – powiedział minister zdrowia Adam Niedzielski.
W poniedziałek rozpoczęły się testy przesiewowe na obecność SARS-Cov-2 dla nauczycieli. Mogą się im poddać pracownicy szkół podstawowych, nauczyciele szkół specjalnych i pracownicy obsługi administracyjnej szkół.
Nauczyciele będą mogli skorzystać ze szczepień przeciwko COVID-19 w etapie I. Mają się one rozpocząć 15 stycznia br. Nauczyciele wczesnoszkolnej edukacji, czyli klas I-III szkół podstawowych mają być przetestowani na obecność koronawirusa jeszcze przed zakończeniem ferii zimowych, od 11 do 15 stycznia 2021 r. Badania są dobrowolne i bezpłatne. Tyle, że nauczyciele stoją w kolejce do szczepień wraz z seniorami i służbami mundurowymi. Do dnia dzisiejszego zaszczepiono około 205 tysięcy osób.
W I grupie czeka na szczepienie ponad 9 milionów seniorów i około 510 tys. nauczycieli w szkołach, 90 tys. nauczycieli akademickich, po 100 tys. policjantów i żołnierzy zawodowych oraz ponad 50 tys. celników, strażaków i strażników miejskich. Szczepienia potrwają więc w tej grupie zapewne do wakacji.
Przypomnijmy, że Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne zbierają listy imienne pedagogów ze szkół podstawowych. Blisko 200 tys. nauczycieli wyraziło chęć przeprowadzenia testu na obecność COVID-19. Testy będą wykonywane metodą RT-PCR, w sanepidach oraz w punktach drive thru.
O ile nauczyciel nie ma objawów choroby i nie zdecyduje się na test, będzie mógł wrócić do nauczania.

Tymczasem w Polsce poziom zajętości respiratorów i łóżek nadal waha się poniżej 50 proc. a główne obostrzenia to:
– Hotele są dostępne tylko dla służb mundurowych, medyków i pacjentów szpitali specjalistycznych. Otwarte są hotele pracownicze
– Zamknięte stoki narciarskie
– Zamknięte galerie handlowe poza sklepami spożywczymi, drogeriami, aptekami, sklepami z książkami i prasą oraz wielkopowierzchniowymi sklepami meblowymi
– Osoby przyjeżdżające do Polski komunikacją zbiorową muszą poddać się 10-dniowej kwarantannie
– Infrastruktura sportowa jest dostępna tylko do uprawiania sportu zawodowego
– W zgromadzeniach może uczestniczyć maksymalnie pięć osób
Zakaz organizacji wesel, komunii i styp
– Zamknięte są siłownie, kluby fitness i aquaparki
– Zamknięte są restauracje i bary, posiłki mogą być wydawane na wynos
– Żłobki i przedszkola funkcjonują bez zmian
– W sklepach i kościołach może przebywać maksymalnie jedna osoba na 15 m kw. pomieszczenia
– W sklepach od poniedziałku do piątku w godz. 10-12 obowiązują tzw. godziny dla seniorów i dobrze byłoby, gdyby seniorzy w tych godzinach robili zakupy.