Wydawnictwo Biały Kruk oferuje

format: 23,5 x 27 cm.
oprawa: Twarda,obwoluta
data wydania: 2021

Warszawa – dumna stolica naszego narodu nie miała łatwej historii, zwłaszcza w XX w. Równocześnie jednak Warszawa stała się symbolem niezłomnej polskiej niepodległości. Tu w 1918 r. siedzibę znalazły najwyższe polskie władze. Stąd grzmiały w 1939 r. słowa, że polski honor jest bezcenny, a mieszkańcy naszej stolicy powstali w 1944 r. przeciw okupantom, nie mogąc dłużej znieść zniewolenia. Zemsta wroga była okrutna – Niemcy mordowali zarówno polskich żołnierzy, jak i ludność cywilną, a miasto zamienili w morze gruzów.

Mogłoby się wydawać, że są to już dziś odległe dzieje, ale bez przeszłości nie ma teraźniejszości, tak więc nie wolno nam zapomnieć o poświęceniu naszych przodków. Zasługują na naszą pamięć, wdzięczność i hołd. Z dyktowanej tymi właśnie wartościami potrzeby serca powstał ten album. Na jego kartach widzimy najpierw przedwojenną Warszawę – tętniącą życiem europejską metropolię, która następnie znika nieomal z powierzchni ziemi. A jednak dumna i niezłomna stolica zdołała się podnieść, co widać na współczesnych zdjęciach Warszawy wykonanych przez mistrza Adama Bujaka. Ukazują one nowoczesne miasto, które nie zapomniało o swoich bohaterach. Symbolem tego są fotografie pamiątkowych tablic Karola Tchorka oraz innych miejsc pamięci rozsianych po placach i ulicach stolicy. Historycy Wiktor Cygan oraz Witold Rawski słowem kreślą do nich opowieść o pełnej chwały i tragizmu historii polskiej stolicy.

Cennik
Cena det.99 zł
5 egz po 69 zł
10 egz po 59 zł
20 egz po 49 zł

1.Bunt Barbarzyńców. 105 pytań o przyszłość naszej cywilizacji Prof. W .Roszkowskiego

Kontynuacja tyt. Roztrzaskane lustro

5 po 55 zł
10 po 49 zł
30 po 39 zł

Wydawnictwo Kruk zachęca Państwa do prenumeraty miesięcznika „WPIS”. Znajdą tam Państwo zarówno całą serię felietonów na bieżące tematy , jak również wybór artykułów zawiązanych z frapującymi tematami historycznymi, literackimi czy też opisującymi prawdziwą sztukę.

Cennik prenumerata (z kosztami dostawy ) poniżej:

1 kpl – 89 zł
3 kpl – 149 zł