Odznaka „NSZZ SOLIDARNOŚĆ WARSZAWSKIE ŚLADY”

31 sierpnia 2020 roku obchodzono w Polsce w sposób uroczysty czterdziestą rocznicę powstania Niezależnego Samorządnego Związku Zawodowego „Solidarność”. W latach 1980-81 należało do niego prawie 10 milionów Polaków. Był on nie tylko związkiem zawodowym ale także największym od zakończenia drugiej wojny światowej ruchem społecznym. Pomimo wprowadzenia stanu wojennego przez gen. Jaruzelskiego i delegalizacji tej organizacji przez reżim komunistyczny nadal prowadziła ona konspiracyjną działalność, której celem było odzyskanie przez Polskę niepodległości. Dzięki niej w 1989 roku upadł system komunistyczny nie tylko w Polsce ale także w Europie Środkowej i Wschodniej.
Przygotowana przez Oddział Stołeczny PTTK w Warszawie przy współpracy z Regionem Mazowsze NSZZ „Solidarność” odznaka turystyczna jest pierwszą tego typu przedsięwzięciem w Polsce. Na mapie atrakcji turystycznych Warszawy przybyło ponad 150 miejsc na trwałe związanych z działalnością Solidarności i jej walką o wolną Polskę prowadzoną zarówno leganie jak i w konspiracji w latach 1980-89. Odznaka ta łączy zdobywanie wiedzy o losach tej wyjątkowej w historii Polski organizacji z poznawaniem najciekawszych miejsc związanych z historią Warszawy. Jej zdobycie sprawi satysfakcję zarówno mieszkańcom Warszawy i Mazowsza jak i poszukiwaczom przygód z całej Polski. Oddział IPN w Warszawie pragnie podziękować zarówno PTTK jak i NSZZ „Solidarność” za zaproszenie do współpracy przy realizacji tego wyjątkowego projektu.
dr Dariusz Gałaszewski IPN

REGULAMIN ODZNAKI „NSZZ SOLIDARNOŚĆ WARSZAWSKIE ŚLADY”