Listopadowe posiedzenie ZRM

17 listopada br. odbyło się posiedzenie Zarządu Regionu Mazowsze. Zebranym została przedstawiona prezentacja Odznaki Turystyczno-Krajoznawczej NSZZ „Solidarność” – Warszawskie ślady oraz założenia do projektu pt. „Odważne i niepokorne. Zapomniane bohaterki opozycji z lat 80.”

Odznaka turystyczna przygotowana przez Oddział Stołeczny PTTK w Warszawie przy współpracy z Regionem Mazowsze NSZZ „Solidarność” oraz Oddziałem IPN w Warszawie jest pierwszą tego typu przedsięwzięciem w Polsce. Na mapie Warszawy zostało zaznaczonych 150 miejsc związanych z działalnością NSZZ „Solidarność” i jej walką o wolną Polskę prowadzoną zarówno leganie jak i w konspiracji w latach 1980-89. Autorem idei projektu jest Jan Piwnik – członek Zarządu Stołecznego Oddziału PTTK.

– Odznaka ta łączy zdobywanie wiedzy o losach tej wyjątkowej w historii Polski organizacji z poznawaniem najciekawszych miejsc związanych z historią Warszawy. Jej zdobycie sprawi satysfakcję zarówno mieszkańcom Warszawy i Mazowsza jak i poszukiwaczom przygód z całej Polski. Oddział IPN w Warszawie pragnie podziękować zarówno PTTK jak i NSZZ „Solidarność” za zaproszenie do współpracy przy realizacji tego wyjątkowego projektu – powiedział dr Dariusz Gałaszewski z IPN.

Pierwsze Odznaki związkowcom wręczył Włodzimierz Majdewicz, wiceprezes Zarządu Stołecznego Oddziału PTTK. Wyróżnienie otrzymali m. in.: Andrzej Kropiwnicki, przewodniczący ZRM, Waldemar Dubiński, zastępca przewodniczącego ZRM, Grzegorz Iwanicki, sekretarz ZRM, Ewa Tomaszewska – parlamentarzystka, działaczka NSZZ „S”, Jerzy Eisler, dyrektor warszawskiego oddziału IPN oraz Dariusz Gałaszewski, naczelnik Oddziałowego Biura Edukacji Narodowej IPN w Warszawie.

Projekt Regionalnej Sekcji Kobiet pt. „Odważne i niepokorne . Zapomniane bohaterki opozycji z lat 80.” przedstawiła Ewa Tomaszewska.

– Kobiety przez cały okres PRL-u zaangażowały się w działalność opozycyjną, współtworzyły Wolne Związki Zawodowe, współorganizowały strajki. Ten projekt ma na celu udokumentowanie roli kobiet w działalności opozycyjnej lat 80. Pragniemy przede wszystkim odnaleźć i zarchiwizować dane dot. zapomnianych bohaterek tamtych lat zbierając jak największą liczbę relacji o ich aktywności – powiedziała działaczka.

Poparcie dla projektu już zapowiedzieli IPN oraz Muzeum Historii Polski. Zarząd Regionu Mazowsze postanowił jednogłośnie objąć  patronatem projekt pt. „Odważne i niepokorne. Zapomniane bohaterki opozycji z lat 80.”

Zebrani podjęli również Stanowisko ws. sytuacji na granicy polsko-białoruskiej, w którym wyrazili  poparcie i złożyli podziękowania funkcjonariuszom Straży Granicznej, Policji, Żołnierzom RP, broniącym granicy Polski i Unii Europejskiej

„Wzywamy władze białoruskie będące inspiratorami tej sytuacji do zaprzestania niehumanitarnych prowokacji z wykorzystaniem trudnej sytuacji ekonomicznej i życiowej tych ludzi. Żądamy odesłania migrantów do państw ich pochodzenia i zaprowadzenia spokoju na granicy Polski i Białorusi” – czytamy w Stanowisku.

Związkowcy wyrazili solidarność  z prowadzanymi na granicy działaniami Rządu Rzeczypospolitej Polski i podległych jej służb.

Następne posiedzenie ZRM zaplanowano na 15 grudnia 20221 roku.