Sekcja Krajowa Pracowników Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych NSZZ „Solidarność” przeprowadza w całym kraju akcję informacyjną skierowaną do parlamentarzystów dotyczącą zagrożenia bezpieczeństwa sanitarnego państwa jakie spowoduje powstanie nowej inspekcji pod nazwą Państwowa Inspekcja Weterynarii i Żywności lub Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii.
Kompetencje Państwowej Inspekcji Sanitarnej według projektu posłów PO (PIWiŻ) oraz według projektu założeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (PIBŻiW) ma przejąć Nowa Inspekcja w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia, a tym samym przesunięcie dbałości o zdrowie polskiego społeczeństwa z Ministerstwa Zdrowia do Ministerstwa Rolnictwa.
Państwowa Inspekcja Sanitarna realizuje zadania w zakresie bezpieczeństwa żywności w ramach bezpieczeństwa państwa od 1956 r. Prowadzi swoją działalność poprzez wyspecjalizowane i posiadające akredytacje laboratoria, które w ocenach międzylaboratoryjnych, zarówno krajowych, jak i europejskich, zajmują czołowe miejsca.
W projekcie zakłada się, że nowa inspekcja z „automatu” połączy pracowników o statusie służby cywilnej trzech inspekcji podległych Ministrowi Rolnictwa i Rozwoju Wsi, natomiast w ogóle nie określa się czy i w jaki sposób pracownicy zatrudnieni w stacjach sanitarno-epidemiologicznych, nie będących urzędami, a podmiotami leczniczymi, mogliby się stać pracownikami służby cywilnej zatrudnionymi w nowej inspekcji.
Wprowadzenie ustawy może stanowić duże zagrożenie dla bezpieczeństwa zdrowotnego Polski. Chodzi o bezpieczeństwo ludzi, nie zwierząt. W Sanepidach pracują lekarze, nie weterynarze. Jeśli ta ustawa wejdzie w życie, zaprzepaszczone zostaną dotychczasowe osiągnięcia Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Doprowadzi to do likwidacji doskonale działających laboratoriów oraz utratę wysoko wykwalifikowanej kadry, realizującej zadania związane z bezpieczeństwem żywności, a tym samym z bezpieczeństwem państwa i jego obywateli.
Związkowcy „Solidarności” z Inspekcji Sanitarnej oraz pracownicy organizują spotkania, debaty, odwiedzają biura posłów i senatorów podczas, których proszą o wycofanie ustawy o PIWiŻ.
Pytamy:
- Jaki cel ma łączenie Inspekcji?
- Czy naprawdę chodzi o dobro konsumentów czy o wspieranie producentów?
- Czy uda się w jednej inspekcji zgromadzić tyle kompetencji na raz?
- Czy połączenie inspekcji zmniejszy liczbę etatów, kontroli, koszty finansowe i spowoduje brak sporów kompetencyjnych?
- Czy poprawi jakość nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności produkowanej i wprowadzanej do obrotu?
To nie jest jedynie kosmetyczna zmiana. Konsekwencje mogą być bardzo poważne w postaci zagrożenia bezpieczeństwa kraju. Nie możemy pozwolić na pogorszenie efektywności nadzoru nad bezpieczeństwem żywności.
Uważamy, że najlepszym rozwiązaniem będzie na obecnym etapie uszczegółowienie współpracy poszczególnych Inspekcji w oparciu o rozporządzenia szczegółowe a nie ich niszczenie.
Dorota Walczak
Przewodnicząca Sekcji Krajowej
Pracowników Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych
Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!