Akcja informacyjna pracowników Inspekcji Sanitarnej

Sekcja Krajowa Pracowników Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych NSZZ „Solidarność” przeprowadza w całym kraju akcję informacyjną skierowaną do parlamentarzystów dotyczącą zagrożenia bezpieczeństwa sanitarnego państwa jakie spowoduje powstanie nowej inspekcji pod nazwą Państwowa Inspekcja Weterynarii i Żywności lub Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii.

Kompetencje Państwowej Inspekcji Sanitarnej według projektu posłów PO (PIWiŻ) oraz według projektu założeń Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi (PIBŻiW) ma przejąć Nowa Inspekcja w zakresie nadzoru nad bezpieczeństwem żywności i żywienia, a tym samym przesunięcie dbałości o zdrowie polskiego społeczeństwa z Ministerstwa Zdrowia do Ministerstwa Rolnictwa.

Państwowa Inspekcja Sanitarna realizuje zadania w zakresie bezpieczeństwa żywności w ramach bezpieczeństwa państwa od 1956 r. Prowadzi swoją działalność poprzez wyspecjalizowane i posiadające akredytacje laboratoria, które w ocenach międzylaboratoryjnych, zarówno krajowych,  jak i europejskich, zajmują  czołowe miejsca.

W projekcie zakłada się, że nowa inspekcja z „automatu” połączy pracowników o statusie służby cywilnej  trzech inspekcji podległych Ministrowi Rolnictwa  i Rozwoju Wsi, natomiast w ogóle nie określa się czy i w jaki sposób  pracownicy zatrudnieni w stacjach sanitarno-epidemiologicznych, nie będących urzędami,  a podmiotami leczniczymi, mogliby się stać pracownikami służby cywilnej zatrudnionymi w nowej inspekcji.

Wprowadzenie ustawy może stanowić duże zagrożenie dla bezpieczeństwa zdrowotnego Polski. Chodzi o bezpieczeństwo ludzi, nie zwierząt. W Sanepidach pracują lekarze, nie weterynarze. Jeśli ta ustawa wejdzie w życie, zaprzepaszczone zostaną dotychczasowe osiągnięcia Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Doprowadzi to do likwidacji doskonale działających laboratoriów oraz utratę wysoko wykwalifikowanej kadry, realizującej zadania związane z bezpieczeństwem żywności, a tym samym z bezpieczeństwem państwa i jego obywateli.

Związkowcy „Solidarności” z Inspekcji Sanitarnej oraz pracownicy organizują spotkania, debaty, odwiedzają biura posłów i senatorów podczas, których  proszą o wycofanie ustawy o PIWiŻ.

Pytamy:

  • Jaki cel ma łączenie Inspekcji?
  • Czy naprawdę chodzi o dobro konsumentów czy o wspieranie producentów? 
  • Czy uda się w jednej inspekcji zgromadzić tyle kompetencji na raz?
  • Czy połączenie inspekcji zmniejszy liczbę etatów, kontroli, koszty finansowe i spowoduje brak sporów kompetencyjnych?
  • Czy poprawi jakość nadzoru nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności produkowanej i wprowadzanej do obrotu?

To nie jest jedynie kosmetyczna zmiana. Konsekwencje mogą być bardzo poważne w postaci zagrożenia bezpieczeństwa kraju. Nie możemy pozwolić na pogorszenie efektywności nadzoru nad bezpieczeństwem żywności.

Uważamy, że najlepszym rozwiązaniem będzie na obecnym etapie uszczegółowienie współpracy poszczególnych Inspekcji w oparciu o rozporządzenia szczegółowe a nie ich niszczenie.

 

Dorota Walczak
Przewodnicząca Sekcji Krajowej
Pracowników Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz