Wierność wedlowskiej tradycji jest naszym obowiązkiem

W dniu 30 marca br. w 50-tą rocznicę śmierci Jana Wedla, odbyło się uroczyste poświecenie sztandaru Komisji Zakładowej nr 311 w wytwórni Cadbury Wedel sp. z o.o.
W nabożeństwie uczestniczyli pracownicy wytwórni, związkowcy, przedstawiciele zarządu firmy, władz dzielnicy Warszawa-Praga, Regionu Mazowsze NSZZ „Solidarność” oraz sekretarz stanu kancelarii prezydenta RP Paweł Wypych.
Mszę świętą poprowadził ks. infułat Lucjan Święszkowski. Przypomniał on, jakim człowiekiem i pracodawcą był Jan Wedel. Był to człowiek wielkiego serca, który dbał o zakład jak o swoją rodzinę. Dbał o pracowników, o ich byt, o ich rodziny, o ich przyszłość. Otworzył żłobek przy zakładzie, zadbał o opiekę medyczną, udzielał pożyczek budowlanych.
– „Solidarność” kontynuuje dziś najlepsze społeczne działania Jana Wedla – podkreślił ksiądz infułat.
List od Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego do uczestników uroczystości jubileuszowych odczytał sekretarz stanu kancelarii prezydenta RP Paweł Wypych.
„Wyrażam uznanie dla dbałości, z jaką pielęgnują Państwo dobre tradycje swojego przedsiębiorstwa oraz tradycje Solidarności. … Jestem przekonany, że jako członkowie i działacze Solidarności w fabryce Cadbury Wedel sp. z o. o. w Warszawie będą Państwo dbać o korzystny rozwój swojego zakładu pracy. Życzę pomyślnego rozwiązania trudności, w obliczu których staje dziś Państwa firma – od pokoleń kojarzona ze stolicą i z największymi osiągnięciami polskiego przemysłu wytwórczego” – napisał Prezydent RP.
W swoim przemówieniu Dariusz Skorek, przewodniczący wedlowskiej „Solidarności” oddał hołd twórcy zakładu na warszawskiej Pradze, Doktorowi Janowi Wedlowi, jednemu z najbardziej znamienitych pracodawców polskich.
– Zebraliśmy się tutaj, aby uczcić człowieka, który dzięki swojej wizji i ciężkiej pracy zbudował firmę, która stała się wizytówką Warszawy i Polski. Obecni tutaj pracownicy, emeryci i renciści są pełni dumy z tego, że mają zaszczyt wpisać w swój życiorys fakt, że ich miejscem pracy był ten wspaniały zakład. Wierność wedlowskiej tradycji jest naszym obowiązkiem i naszym wyzwaniem. Jan Wedel kochał ten zakład jak rodzone dziecko. Komisja Zakładowa „Solidarności” jest dumna z tego, że ta uroczystość może być także świętem Związku w tym zakładzie. „Solidarność” wedlowska przeżywa swoje małe święto, 30-lecie istnienia. Jesteśmy dumni z tego, że możemy to uczcić podczas upamiętnienia 50. rocznicy śmierci Doktora Jana Wedla. Znakiem tego ma być dar, jakim jest szacunek, godność i wiara, którego symbolem jest sztandar Komisji Zakładowej NSZZ „Solidarność” – powiedział Dariusz Skorek.
Poświęcając sztandar, ks. infułat polecił „Solidarność” opiece Jezusa Chrystusa.
– „Solidarność” musi czerpać silę od samego Jezusa Chrystusa. Uczyć się od Niego wysiłku i ofiarności dla drugiego człowieka – powiedział.