Stop dyskryminacji!

„Szanuj pracownika swego jak siebie samego”, „Stop dyskryminacji”, „Miejski Ośrodek Przemocy Społecznej” – z takimi transparentami członkowie Solidarności pikietowali 25 marca br. przed siedzibą MOPS oraz ratuszem w Szczytnie. Przyjechali z Regionów: Warmińsko – Mazurskiego, Pomorskiego i Mazowieckiego.
Uczestnicy pikiety swoją obecnością chcieli zamanifestować sprzeciw wobec działań Pani Dyrektor MOPS w Szczytnie. Jesienią ubiegłego roku zwolniła ona dyscyplinarnie przewodniczącą związku Małgorzatę Ellwart i wiceprzewodniczącą Solidarności Marzenę Sawicz. Stało się to krótko po tym, jak kobiety założyły związek w MOPS-ie. Dyrektor MOPS uzasadniała, że obie panie rażąco naruszyły kodeks pracy. Kobiety twierdzą, że nagle dostawały nagany bez powodu, kiedy przez wiele lat dyrektor Hanna Bojarska nie miała do ich pracy żadnych uwag. Sprawą zainteresował się Państwowy Inspektorat Pracy w Olsztynie, który uznał, że dyrektor Bojarska, zwalniając dyscyplinarnie swoje podopieczne popełniła wykroczenie. Zdaniem członków Solidarności była to dyskryminacja działaczy związkowych.
Pikietujący zarzucili też bierną postawę burmistrz Szczytna Danucie Górskiej. Działaczki związkowe z MOPS dochodzą aktualnie swoich praw w sądzie pracy.
Według organizatorów w pikiecie uczestniczyło ponad dwieście osób.