Teresa Kowalska-Suchecka przedstawicielem „Solidarności” w Sektorowej Radzie ds. Kompetencji

Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego NSZZ „S” ma swojego przedstawiciela w Sektorowej Radzie ds. Kompetencji – Sektor Żywności Wysokiej Jakości. W grudniu ubiegłego roku, do członkostwa w tej radzie, Sekretariat zgłosił Teresę Kowalską-Suchecką z łowickiej „Solidarności”. 

Do głównych zadań Rady należy: wypracowanie propozycji zmian legislacyjnych w obszarze edukacji i jej dostosowania do potrzeb rynku pracy w sektorze, w tym mogących wpłynąć na poprawę sytuacji osób o ograniczonych możliwościach konkurowania na rynku pracy (m.in. pracownicy powyżej 50 roku życia, pracownicy o niskich kwalifikacjach, pracownicy z niepełnosprawnościami i młodzież rozpoczynająca pracę zawodową); współpraca w zakresie porozumień edukacyjnych działających w zakresie zintegrowania edukacji i pracodawców; określenie obszarów badawczych odnoszących się do kompetencji w sektorze, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji pracowników znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji na rynku pracy, tj. osób powyżej 50 roku życia lub o niskich kwalifikacjach, lub absolwentów rozpoczynających pracę.

Rada stanowi forum wymiany informacji o potrzebach i wymaganiach dotyczących zarówno kwalifikacji, jak i kompetencji pracowników wszystkich szczebli produkcji w sektorze, z uwzględnieniem pracodawców, przedstawicieli edukacji formalnej i nieformalnej oraz rynku pracy.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz