78. rocznica rozstrzałów ludności cywilnej na Warszawskiej Woli

W dniu 5 sierpnia br.  w Kościele Św. Klemensa została odprawiona Msza Święta w intencji tramwajarzy rozstrzelanych przez hitlerowców podczas Powstania Warszawskiego przy zajezdni tramwajowej „Wola” na Młynarskiej,  zmarłych koleżanek i kolegów, oraz za wszystkich pracujących w MZA Sp. z o.o. i TW Sp z o.o.

W nabożeństwie udział wzięli członkowie Prezydium KM NSZZ „Solidarność” MZA i TW.

Później delegacja „Solidarności” złożyła kwiaty pod Krzyżem upamiętniającym wymordowaną ludność Woli w pierwszych dniach sierpnia 1944.

Rzeź Woli była niemieckim ludobójstwem dokonanym na mieszkańcach warszawskiej dzielnicy, przez oddziały SS, policji niemieckiej oraz innych niemieckich i kolaboranckich formacji wojskowych pod dowództwem SS-Gruppenführera i generała policji Heinza Reinefartha między 5 a 7 sierpnia 1944 roku.

Rzeź Woli jest uznawana za największą jednorazową masakrę ludności cywilnej dokonaną w Europie w czasie II Wojny Światowej i największą w historii jednorazową zbrodnię popełnioną przez Niemców na narodzie polskim. Według szacunków historyków zostało podczas niej zamordowanych od 40 do 60 tys. osób. Wedle zeznań i dokumentów zgromadzonych w archiwach Głównej Komisji Badania Zbrodni Hitlerowskich w Polsce w sobotę 5 sierpnia na Woli zamordowano 45, 5 tys. osób. Następnego dnia – 10,1 tys. 7 sierpnia na terenach Woli sąsiadujących ze Śródmieściem (lub niekiedy zaliczanych do Śródmieścia) Niemcy zabili 3,8 tys. osób. Ustalenie dokładnej liczby ofiar nigdy nie będzie możliwe m.in. ze względu na zatarcie śladów zbrodni – ciała zmordowanych zostały spalone.